Kokosova šota, vlakna

Kaj so kokosova vlakna?

 

Kokosova vlakna se pridobivajo iz kokosove lupine in predstavljajo stranski produkt pri predelavi kokosovih orehov. So 100% naravna in vsesplošno uporabna. Zaradi svojih izjemnih lastnosti so posebna kokosova vlakna v zadnjih letih prinesla pravo revolucijo v vrtnarstvu. 

Primerna so za sejanje, presajanje in sajenje vseh vrst rastlin. Nepogrešljiva so še za izboljšanje težke in zbite zemlje v vrtu. Zaradi svoje rahlosti in odlične sposobnosti zadrževanja vlage, bodo zrahljala še tako zbito zemljo v vrtu. Odlično se obnesejo tudi pri kaljenju vseh vrst semen. 

Zagotavljajo rahlost in so zato odlična vzgojo vseh vrst sadik in odraslih rastlin. 

Za izboljšanje in rahljanje obstoječe zemlje v vrtu priporočamo, da po vrhu zemljišča dodate nekaj centimetrov debelo plast kokosovih vlaken, namočenih z vodo in organskega gnojila, zemljišče pa je potrebno tudi dobro prekopati. 

Predstavljajo tudi odlično rešitev za visoke gredevisoke grede, saj zagotavljajo zračnost in dobro zadrževanje vlage. Svojim rastlinam boste z njihovo uporabo zagotovili optimalne rastne pogoje.  Pri pripravi zaključne 30 cm plasti visoke grede, dodajte kokosova vlakna pomešana z ustreznim organskim gnojilom. 

Kokosova vlakna so navadno pakirana v stisnjen blok. To vam omogoča, da iz enega samega pakiranja, ki je težko vsega skupaj cca 5kg, pridobite kar 70 litrov kokosovih vlaken

Priprava kokosovih vlaken je enostavna, saj jih enostavno položite v samokolnico in dodate približno 25 litrov vode. Če je mogoče, za pripravo uporabite toplo vodo, saj se bo blok na ta način hitreje raztopil. 

Kokosova vlakna so uporabna celo več let, svetujemo pa vam, da jih pred vsako sezono osvežite z dodatkom organskih gnojil. Sčasoma se tudi kompostirajo in iz njih nastane izredno rahel črn substrat, ki je odlična osnova za vaše rastline.

  • Hitra dostava do vas
  • Veliko izdelkov na zalogi
  • Enostaven nakup
  • Vračilo blaga v 14 dneh