Gabioni - Žične košare

Gabioni: Različne oblike in uporabne lastnosti za stabilnost terena in estetski videz 

Gabioni so strukture, ki jih sestavljajo kovinske mrežaste košare, polnjene s kamni ali drugim primernim polnilom. Različne vrste gabionov, vključno s spiralno vezanimi, gabioni z ušesi in ukrivljeni gabioni, ponujajo različne zasnove in lastnosti za različne potrebe.

Spiralno vezani gabioni 

Lastnosti spiralno vezanih gabionov:

Vzdržljivost: Spiralno vezani gabioni so izjemno trdni in vzdržljivi. Žičnate mreže so običajno izdelane iz galvanizirane ali pocinkane žice, kar podaljša njihovo življenjsko dobo. Prilagodljivost: Omogočajo prilagodljivost na različne oblike terena. Lahko se prilagajajo neravnim površinam, kar olajša njihovo namestitev na različnih terenih. Drenaža: Spirala, ki je oblikovana iz žičnate mreže, omogoča prehod vode skozi gabione, kar je koristno za drenažo in odvodnjavanje na območjih, kjer je pretok vode problematičen. Estetski vidik: Poleg funkcionalnosti so spiralno vezani gabioni priljubljeni tudi zaradi svojega estetskega videza. Zaradi naravnega videza kamnov, ki so postavljeni v njih, se lepo vključijo v okolico.

Gabioni z ušesi 

Lastnosti gabionov z ušesi:

 • Okrepljeni robovi: Ušesa, ki so pritrjena na vogalih ali robovih gabionov, nudijo dodatno trdnost in stabilnost. Te dodatne strukture zagotavljajo, da so robovi gabionov še bolj odporni na obremenitve.
 • Vzdržljivost: Enako kot spiralno vezani gabioni so tudi gabioni z ušesi izdelani iz trpežne žičnate mreže, kar podaljšuje njihovo življenjsko dobo.
 • Prilagodljivost: Kljub dodanim ušesom so ti gabioni še vedno prilagodljivi za uporabo na neravnih terenih in se lahko prilagajajo različnim oblikam terena.
 • Estetski videz: Podobno kot pri drugih vrstah gabionov se lahko tudi v teh gabionih uporabljajo kamni ali drugi okrasni materiali, ki zagotavljajo estetski videz in se lepo vključijo v okolico.

 

Ukrivljeni gabioni 

Lastnosti ukrivljenih gabionov:

 • Ukrivljen dizajn: Krivljeni gabioni so oblikovani z upogibanjem, kar jim daje valovito ali krivljeno obliko. Ta posebna oblika omogoča, da se gabioni lažje prilegajo terenu, kjer so postavljeni, še posebej na neenakih površinah ali na pobočjih.
 • Prilagodljivost terenu: Zaradi svoje prožne oblike se krivljeni gabioni lažje prilagajajo terenu in se lahko postavijo na bolj raznolike terene brez potrebe po dodatnih prilagoditvah.
 • Estetski videz: Podobno kot druge vrste gabionov, tudi krivljeni gabioni omogočajo uporabo različnih vrst kamenja ali drugih dekorativnih materialov za bolj estetski videz.

Uporaba gabionov 

 • Oporni zidovi: Gabioni se pogosto uporabljajo kot oporni zidovi za stabilizacijo terena. Postavljajo se lahko na strme pobočje ali območja, kjer je erozija tal problematična. Zaščita pred erozijo: Gabioni so učinkoviti pri preprečevanju erozije tal ob vodnih telesih, ob obalah rek, jezer ali potokov ter na območjih nagnjenih pobočij. Oblikovanje teras: Uporabljajo se za ustvarjanje stopničastih struktur ali teras na neenakomernih terenih, kar omogoča boljšo izrabo prostora in lažji dostop. Drenažni sistemi: V gradbeništvu se uporabljajo za izdelavo drenažnih sistemov, saj omogočajo odtekanje vode in preprečujejo zastajanje. Krajinsko oblikovanje: Gabioni so priljubljena izbira v krajinskem oblikovanju, saj omogočajo estetsko privlačno ureditev vrtov, parkov in javnih prostorov. Ograje in zidovi: Poleg funkcionalnosti so gabioni tudi estetski elementi, ki se uporabljajo kot del ograj ali dekorativnih zidov. Za varstvo pred hrupom: V nekaterih primerih se uporabljajo kot zaščita pred hrupom, saj lahko zaradi svoje strukture absorbirajo in zmanjšajo hrupne valove.

 

 • Hitra dostava do vas
 • Veliko izdelkov na zalogi
 • Enostaven nakup
 • Vračilo blaga v 14 dneh