Vrtna zemlja - presejana

Presejana vrtna zemlja - zemlja za vrt, zelenice.

Presejana vrtna zemlja je ključnega pomena za uspešno vrtnarjenje. To je zemlja, ki je bila skrbno presejana, da se odstranijo večji kamni, korenine in drugi odpadki, ki bi lahko ovirali rast rastlin. Presejana vrtna zemlja je idealna za uporabo v vrtovih, visokih gredah in drugih vrtnarskih projektih, saj omogoča boljše zračenje in drenažo, kar je ključno za zdravje rastlin.

Ali lahko uporabljamo presejano zemljo za visoke grede in vrt?

Seveda, presejana zemlja je odlična izbira za visoke grede in vrtove. Uporaba presejane zemlje prinaša več prednosti, ki so še posebej koristne pri gojenju rastlin v dvignjenih gredicah ali vrtovih. Pri uporabi presejane zemlje za visoke grede ali vrtove bodite pozorni na specifične potrebe rastlin, ki jih gojite, ter dodajte ustrezna gnojila ali dodatke glede na njihove zahteve. Pomembno je tudi redno vzdrževanje, vključno z zalivanjem, da ohranite optimalno vlago v tleh.

Prednosti presajene zemlje

 • Enakomerna tekstura: Presejana zemlja se ponaša z enakomerno teksturo, saj skrbno presajanje odstrani grudice, velike delce in druge nečistoče. To zagotavlja, da je zemlja homogena, kar omogoča enakomerno porazdelitev vode, zraka in hranil po celotnem vrtu.
 • Izboljšana drenaža: Presejana zemlja ima odlično drenažo, kar preprečuje zastajanje vode okoli korenin rastlin. To je ključno za preprečevanje težav, kot so gnitje korenin, in spodbujanje razvoja močnih in zdravih koreninskih sistemov.
 • Optimalno zadrževanje vlage: Hkrati pa presejana zemlja ohranja ravnotežje med zadrževanjem vlage in prezračevanjem. To pomeni, da zemlja ohranja dovolj vlage za rast rastlin, vendar preprečuje, da bi postala zasičena in povzročila težave s koreninskim sistemom.
 • Bogastvo hranil: Mnoge vrste presejane zemlje so obogatene z organsko snovjo, kompostom in različnimi hranili, kar zagotavlja rastlinam obilje potrebnih hranil. To je še posebej pomembno za rastlinske vrste, ki zahtevajo visoko raven hranil za uspešno rast.
 • Zmanjšano tveganje za plevel: Zaradi skrbno presejanega stanja, presejana zemlja pogosto vsebuje manj semen plevela in drugih neželenih rastlin. To zmanjšuje tveganje za rast plevela, kar olajša vzdrževanje vrta.
 • Vsestranskost: Presejana zemlja je primerna za različne vrtnarske metode, vključno z gojenjem v tleh, dvignjenih gredicah ali lončkih. Njena vsestranskost omogoča vrtnarjem, da jo uspešno uporabijo v različnih vrtnarskih okoljih.
 • Boljša zračna prepustnost: Zaradi presajanja je zemlja bolj zračna, kar spodbuja kroženje zraka v koreninskem območju rastlin. To je ključno za pravilno dihanje korenin in preprečevanje težav, povezanih s prekomernim stiskanjem zemlje.
 • Povečana rodnost: Zaradi optimalnih pogojev, ki jih zagotavlja presejana zemlja, se spodbuja zdrava rast rastlin, kar pogosto vodi v večji pridelek in bolj kakovostne pridelke.
 • Manj dela pri pripravi tal: Ker je presejana zemlja že pripravljena in brez večjih nečistoč, vrtnarji privarčujejo čas in napor pri pripravi tal za sajenje.

Zaradi teh prednosti je presejana zemlja odlična izbira za tiste, ki želijo ustvariti optimalne pogoje za uspešen vrt in obilen pridelek.

 

Uporaba presejane zemlje v visokih gredah in vrtovih predstavlja smiselno izbiro za ustvarjanje optimalnega okolja za rast rastlin. Z izboljšano drenažo, enotno teksturo, povečano zračnostjo in dodatki za plodnost ta vrsta zemlje zagotavlja ugodne pogoje za koreninski sistem rastlin. Poleg tega čistost in odsotnost plevela prispevata k urejenosti vrta, medtem ko zmanjšano tveganje za bolezni pripomore k zdravemu razvoju rastlin. Pri uporabi presejane zemlje je ključno upoštevati specifične potrebe gojenih rastlin ter redno vzdrževanje za ohranjanje optimalnih pogojev za uspešno rast in bogato žetev.

Pri izbiri zemlje za vrt je pomembno upoštevati potrebe rastlin, ki jih želite gojiti, in specifične pogoje vašega vrta. 

 

 

 

 • Vetisa - VRTNA zemlja 1 m3 - presejana (cena za VAŠ PREVZEM v Žalcu)
  Cena: 69,00 € / kubični meter
 • Vetisa - VRTNA zemlja 0,5 m3/500kg VAŠ PREVZEM- presejana -BIGBAG VETISA
  Vetisa - VRTNA zemlja 0,5 m3/500kg VAŠ PREVZEM- presejana -BIGBAG VETISA
 • Hitra dostava do vas
 • Veliko izdelkov na zalogi
 • Enostaven nakup
 • Vračilo blaga v 14 dneh