NEEM TONIC, tekoče organsko škropivo in gnojilo, 100 ml

7,23 € vključno z DDV / KOM
Zaloga: DA
Dobavljivost: 1-5 dni
Ident: GN93
Črtna koda: 3830063100006
Bruto masa: 0,2000 kg / KOM
KOM


Primerjaj izdelek

 Običajno se neem olje preventivno začne uporabljati ob prvih znakih težav. Tonik namreč prekrije listnato površino in prepreči kaljenje glivičnih trosov. Neem deluje učinkovito proti gnilobi, plesni, rji, garjam, listnim madežem in listnatim ušem; deluje kot prepreka.

Popolnoma naraven tonik za rastline in zemljo predstavlja odlično vrtno razpršilo in ugodno vpliva na porast deževnikov v zemlji.

Tonik deluje podobno kot fungicidi/insekticidi / sredstva proti pršicam: Primeren je za notranjo in zunanjo uporabo; uporablja se lahko pri okrasnih rastlinah, drevesih, grmih, zelenjavi, sadju in tudi na zelenih stanovanjskih površinah.

Tonik preprečuje sledeča glivična obolenja: črna listna pegavost, plesen, rja in garje. Med drugim preprečuje tudi delovanje pršic in insektov, kot so ščitkarji, listne uši in košeniljke.

Deluje na več kor 200 insektov.

Prednosti Neem tonika:

- 100% naravno organsko mineralno gnojilo

- povečuje število deževnikov tleh

- povečuje rodovitnost zemlje

- je biološko razgradljiv.

- je emulgiran

- je učinkovit proti širokemu spektru škodljivih insektov.

- je okolju prijazen.

- ohranja rodovitnost zemlje.

- ne škoduje rastlinam.

- nadzoruje rast rastlin in prispeva k večjemu pridelku.

- je lahek za uporabo.

- je »varčen«.

- Ima daljši rok uporabe od ostalih bio sredstev, ki se uporabljajo proti insektom.

Doziranje:

OD 5 do 10 ml na 1 liter vode odvisno ali gre za preventivno ali kurativno škropljenje.

Pred uporabo Neem tonik dobro pretresemo, zmešamo z vodo in poškropimo rastline. Pomembno je, da škropimo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ter da poškropimo rastline zgoraj in spodaj ter po zemlji okrog rastline. Pripravek porabimo v 8 urah.

KAKO NEEM TONIC DELUJE NA INSEKTE ?

Neem olje deluje drugače kot ostali insekticidi. Njegov učinek mnogokrat ni viden takoj, vendar kljub temu začne delovati že po prvem nanosu. Žuželk in škodljivcev ne ubija neposredno, jih pa s svojimi sestavinami počasi in na premeten način odstrani od rastlin/pridelkov.

 

Vpliv Neem olja na možgane in telesa insektov

Neem olje ima številne kompleksne učinkovine. Slednje niso strupene, so pa podobne hormonom, ki jih proizvajajo insekti. Insekti jih tako absorbirajo kot naravne hormone.

Neem olje ob vstopu v insektov organizem onemogoči delovanje njegovih hormonov. Posledično ti »pozabijo« jesti, se pariti in lesti jajčeca, nekateri celo pozabijo leteti. Že obstoječa jajčeca se ne izležejo in ličinke se ne levijo. Insekti, ki ne jedo in se ne razmnožujejo, pa seveda ne preživijo. Njihova populacija začne padati in tako sčasoma izginejo.

Neem olje deluje na vsako vrsto insektov različno. Ne škoduje koristim žuželkam in deluje le na insekte, ki prežvekujejo in sesajo.

Kot pravi hormoni, neem olje deluje že ob zelo nizki koncentraciji.

 

Kako Neem olje odvrača insekte, ki prežvekujejo in sesajo

Raziskave so pokazale, da rastline, premazane z neem oljem, ostanejo nedotaknjene. Insekti jih namreč pustijo pri miru.

Že majhna prisotnost neem olja ali le njegov vonj ubrani rastlinske liste pred škodljivci. Neem olje je torej izjemno učinkovito kot repelent in kot sredstvo, ki preprečuje hranjenje insektov.

Neem olje obvaruje rastline pred kobilicami in škržati; njegovo »hormonsko« delovanje pa odžene proč tudi ostale škodljivce.

Hormonsko delovanje neem olja je torej ključnega pomena za njegovo učinkovitost. Z uporabo tega olja ne škodujemo okolju.

 

Neem olje deluje iz rastlin navzven

Številni pesticidi oslabijo že kmalu po nanosu. Spere jih dež/zalivanje ali uniči sonce. Posledično ljudje škropijo večkrat ali pa kupujejo močnejše pesticide. Vse to prispeva k bolj strupenemu okolju in hrani.

Tudi neem olje po nanosu kmalu oslabi, še posebej je občutljivo na UV svetlobo, ( Neem tonik vsebuje UV stabilizator). Ker pa je to olje »sistematični« insekticid, ga lahko razredčenega z vodo poškropimo po zemlji. Rastline ga vsrkajo v svoje tkivo; neem olje pa tako deluje od znotraj navzven in »odganja« kobilice, škržate in ostale večje insekte.

Sestavine olja se običajno vsrkajo dokaj globoko v rastlinska tkiva, zato jih floem vsebuje že zelo malo. Posledično se lahko zelo majhni insekti (npr. listne uši) še vedno prehranjujejo iz floema in ne pridejo v stik z neem oljem.

Ljudje uživajo liste neem drevesa, da bi prečistili kri, spodbudili dejavnost jeter in okrepili imunski sistem. Zato nam ni treba skrbeti o majhni vsebnosti neema v listih solate ali ostalih vrtninah, saj to nikakor ne bo škodovalo našemu zdravju.

 

Neem olje zaduši insekte

Številni vrtnarji uporabljajo belo (čisto mineralno) olje ali celo olivno olje, da bi rastline ubranili pred listnimi ušmi, škodljivci in ščitkarji. Olje pokrije žuželke, te se zadušijo. Neem olje kot insekticid deluje enako.

Opozorilo: Tak nanos olja ima lahko tudi negativne učinke, saj lahko zaduši koristne žuželke.

 

Neem olje in koristni insekti

Neem olje ne škoduje koristnim žuželkam. Glavni razlog se skriva v tem, da morajo insekti užiti neem olje, da le to deluje. Ker koristni insekti ne uživajo vrtnin in ostalih posevkov, ne pridejo v stik z neem oljem.

Koristni insekti so najbolj aktivni podnevi. Najboljši čas za škropljenje z neem oljem je torej zelo zgodaj zjutraj, da se olje lahko posuši preden ti postanejo aktivni. Škropi se lahko tudi pozno popoldan ali zvečer. Ko se olje posuši, ne škoduje čebelam, pikapolonicam, mrežekrilcem, roparskim pršicam in osam.


Učinki neem olja na čebele in koristne žuželke

Običajni insekticidi in pesticidi ubijajo tako škodljive kot koristne insekte, neem olje pa učinkuje le na škodljivce in koristim insektom ne škoduje.

Deluje le, če ga insekti užijejo.

 

Neem olje ne škoduje pajkom, metuljem in insektom, ki oprašujejo rastline.

Znanstveniki so posebno pozornost namenili učinkom neem olja na čebele, saj te zaradi prehranjevanja s cvetnim prahom prihajajo v neposreden stik z oljem.

Rezultati raziskav so pokazali, da so učinki vidni le pri veliki koncentraciji neem olja, torej pri konstantnem zalivanju cvetlic z zelo koncentrirano obliko olja.

Spremembe so zaznali le v nekaterih majhnih panjih, kjer so čebele cvetni prah s sledmi olja prinesle nazaj v panj in z njim nahranile preostali roj. Tam se nekaj čebel ni razvilo. V srednje velikih in večjih panjih pa niso opazili sprememb.

Tedenska uporaba neem olja v spreju in normalna koncentracija (0.5% do 2%) zagotovo ne bo škodovala vašim čebelam.

Splošno o Neem - Naravno listno gnojilo/škropivo:

100 % naravno ekološko listno gnojilo brez karence z naravno vsebnostjo azadirachtina, primerno za vse vrste rastlin. 

Je edino gnojilo na tržišču z veganskim certifikatom in okolju, človeku in koristnim živalim neškodljivo (opraševalci kot so čebele, pikapolonice...) 

Zaradi specifičnega vonja po ječmenovi kavi in grenkega okusa, gnojenje z NEEM tonicom učinkovito preprečuje pojav škodljivcev kot so uši, bolhači, kapusov belin, pušpanova vešča, kapariji, tripsi, pršice, strune, polži, muhe (čebulna, česnova, porova, korenčkova, oljčna, češnjeva, orehova in druge) in drugih. 

Primeren je za škropljenje in zalivanje sadnega drevja, okrasnega drevja, lupinarjev, agrumov ter vseh vrst sobnih, balkonskih rož in trajnic. Njegove lastnosti olajšajo vzgojo orehov in drugih visokih dreves, saj preko korenin in debla, aktvna hranila in snovi uspešno prodrejo v vse vršičke, vejice in liste.

 

NEEM tonic je univerzalno listno organsko gnojilo, ki ga uporabljamo za gnojenje zelenjave, jagodičevja, sadnega drevja, lupinarjev, vinske trte, okrasnih sobnih in balkonskih rastlin, grmovnic, trajnic in enoletnic.

Primeren je za zunanjo in notranjo uporabo. Gnojilo je primerno tudi za uporabo v ekološki pridelavi.


Doziranje:

Naredimo vodno mešanico, 1 L mlačne vode (30°C) in od 5 do 15 ml NEEM tonika, odvisno od kulture (30°C).

 

Za vsako škropljenje pripravimo svežo mešanico, ki jo pred uporabo dobro pretresemo in porabimo v 8 urah. 

S škropljenjem lahko pričnemo takoj, ko se na rastlini prikažejo prvi listi. Škropimo lahko vse do zadnjega dne pred obiranjem oziroma do zadnjega dežja, vsakih 7 dni, v obdobju 5 do 6 tednov. 

V kolikor v roku 24 ur po škropljenu dežuje, škropljenje ponovimo. 

Škropimo pozno zvečer, ko sonce zahaja, po listih, z obeh strani (rastlino dobro orosimo, a naj z nje ne kaplja) in po tleh blizu korenin.

Z ostankom mešanice lahko zalijemo rastline. 

Podrobnejša navodila si oglejte na straneh s škropilnimi načrti.
 

Tehnične lastnosti

OSNOVNO Gnojila in zaščita rastlin
BLAGOVNA ZNAMKA Terra
KATEGORIJA Gnojila
VOLUMEN 100 ml
OSNOVNI NAMEN - Tekoče gnojilo
- Zatiranje škodljivcev
- Proti plesni in rje
- Odpornost rastlin na uši
SESTAVINE - Semena drevesa NEEM

Kje prodajamo izdelek: NEEM TONIC, tekoče organsko škropivo in gnojilo, 100 ml

REGIJE
TRGOVINE
1. VRTNARSTVO KRAŠOVEC
ARCLIN 66 C
3211 Škofja vas

Telefon: 03/577-20-57
2. GRAMINT D.O.O., PE ŠEMPAS
ŠEMPAS 29
5000 Nova Gorica - dostava

Telefon: 053088403
3. KZ ŠALEŠKA - TPC ŠOŠTANJ
METLEČE 7
3325 Šoštanj

Telefon: 898 49 88, 041 210
4. KZ GOTOVLJE-PE KMETIJSKA ŽALEC
ŠLANDROV TRG 19
3310 Žalec

Telefon: 035 71 67 58
5. MA-PROF D.O.O.
PETROV TRG 7
3311 Šempeter v Savinjski dolini

Telefon: 03/700-0388
6. OBI d.o.o. - 773 Koper
Ankaranska cesta 3a
6000 Koper/Capodistria - dostava

Telefon: 0038656116440
7. OBI d.o.o. 774
Stara cesta 25
4000 Kranj - dostava

Telefon: 00386-4-281-24-15
8. OBI d.o.o. 775
Nemčavci 66
9000 Murska Sobota - dostava

Telefon: 00386 2 530 12 88
9. OBI d.o.o. 776
Prvomajska Ulica 35
5000 Nova Gorica - dostava

Telefon: 00386 5 335 30 90
10. OBI d.o.o. 778
Puhova Ulica 19
2250 Ptuj

Telefon: 00386 2 79906-93
ZEMLJEVID  • Hitra dostava do vas
  • Veliko izdelkov na zalogi
  • Enostaven nakup
  • Vračilo blaga v 14 dneh