5. Pesek, Kamen, Dekoracija

Kamenje in pesek v vrtu: Estetska in funkcionalna vrednost naravnih materialov 

Kamenje in pesek sta osnovni elementi v oblikovanju in vrtnarstvu ter omogočata širok spekter dekorativnih in funkcionalnih uporab v vrtovih, na dvoriščih in okolici doma. Tu je nekaj splošnih informacij o njuni uporabi:

Kamenje:

Kamenje je raznolik material, ki ga lahko uporabimo za različne namene v vrtovih in okolici

 • Estetski učinek: Dodaja naravni videz, strukturo ter dimenzijo vrtu ali okolici.
 • Funkcionalnost: Uporablja se za oblikovanje poti, tlakovanje površin, gradnjo zidov, ograj, vodnih elementov (npr. potokov, jezer, vodometov) in kot podlaga za izdelavo skalnjakov.

 

Pesek:

Pesek je še ena ključna sestavina pri oblikovanju vrta in okolice

 • Podlaga za poti in tlakovce: Pesek se pogosto uporablja kot osnova pod tlakovci, tlaki ali ploščami, saj zagotavlja stabilnost in poravnavo.
 • Za peskovnike: V vrtu je pogosto vgrajen kot podlaga za otroške peskovnike.
 • V kombinaciji z drugimi materiali: Uporablja se lahko v kombinaciji z drugimi materiali, kot so sekanci, lubje ali leseni izdelki.

 

Dekoracija s kamenjem in peskom:

Kamenje in pesek sta odlična materiala za estetsko dopolnitev vrta

 • Estetski videz: Dodata naravni in rustikalen videz vrtu ter okolici, zagotavljata harmonijo z naravnim okoljem.
 • Poudarita oblikovanje in strukturo: Kamenje se uporablja za poudarjanje strukture in oblike v vrtnem dizajnu, pesek pa za ustvarjanje čistih linij in umirjenega videza.
 • Kreativnost in prilagodljivost: Oba materiala ponujata prilagodljivost pri oblikovanju. Pesek se lahko oblikuje v različne vzorce, kamni pa se lahko razporedijo na različne načine.

Kombinacija kamenja in peska se uporablja na različne načine, od oblikovanja poti, ustvarjanja dekorativnih elementov, do postavljanja zen vrtov ali drugih kreativnih elementov v vrtu. Pomembno je, da pri izbiri in uporabi teh materialov upoštevamo funkcionalne in estetske vidike ter oblikovanje, ki bo najbolj ustrezalo želenemu videzu vrta ali okolice.

Marmorni pesek - lomljenec

Marmorni pesek - lomljenec je drobljeni marmor, ki ga pogosto uporabljamo za dekorativne namene v vrtovih in okolici. Njegova elegantna tekstura in barvna raznolikost ga uvrščajo med priljubljene materiale za poti, tlakovce in okrasitev cvetličnih gred.

 

Škrilavec - lomljen

Škrilavec v lomljeni obliki je priljubljen zaradi svoje naravne teksture in barv. Pogosto se uporablja za oblikovanje dekorativnih poti, tlakovanje in okrasitev okolice.

 

Okrogli dekorativni kamni ali rečni prodniki

Okrogli dekorativni kamni ali rečni prodniki so drobni kamenčki, ki so odlični za estetsko dopolnitev vrtov, tlakovanje površin in dekorativno polnjenje cvetličnih gred.

 

Lapillo (okrasna vulkanska kamnina)

Lapillo je vulkanska kamnina, ki jo pogosto uporabljamo za ustvarjanje teksture in barvitega izgleda na poteh, v tlakovcih in drugih dekorativnih elementih.

 

Tufo (vulkanski kamen)

Tufo je vrsta mehkega vulkanskega kamna, ki se uporablja kot okrasni element v vrtovih, za oblikovanje robnikov, teras in druge dekorativne namene.

 

Vrtni robniki

Vrtni robniki so različni materiali, ki se uporabljajo za oblikovanje in ločevanje različnih območij v vrtu. Uporabljajo se lahko plastični, kovinski ali aluminijast robniki, ki določajo meje med različnimi deli vrta.

 

Monoliti (velike okrasne skale)

Monoliti so velike okrasne skale, ki se uporabljajo kot osrednji okrasni elementi v vrtovih. Dodajajo strukturo, višino in vizualni poudarek v okolici.

Deco (figurice in kamenčki)

Dekorativne figurice in kamenčki so drobni okrasni elementi, ki se uporabljajo za dopolnitev cvetličnih gred, skalnjakov ali kot dodatki na potkah. Lahko jih tudi uporabite za notranje dekoracije in aranžmaje.

 

Drobljeni opečni material - hlevit

Hlevit je drobljeni opečni materiali, ki se lahko uporablja za dekoracijo v vrtovih, kot del poti ali tlakovanih površin.

 

Kamnite plošče

Kamnite plošče predstavljajo izjemno prilagodljiv naravni material, ki ga odlikujejo edinstveni sloji in tekstura. S svojo naravno raznolikostjo barv in vzorcev nudijo eleganco ter trajnost, idealno pa se prilegajo pri oblikovanju krajine ali pa kot dekorativni elementi v različnih gradbenih projektih.

 

Glinopor

Glinopor ali ekspandirana glina je priljubljen dodatek v vrtnarstvu zaradi svojih edinstvenih lastnosti, ki vključujejo odlično zračnost tal, izboljšano drenažo in zadrževanje vlage, kar prispeva k optimalnim rastnim pogojem rastlin v vrtu ali lončnicah.

 

Pesek za beton

Pesek za beton je ključna sestavina mešanice betona, saj zaradi svoje fine teksture in kakovosti zagotavlja trdnost in obstojnost končnega izdelka; njegova prisotnost omogoča, da se cement in gramoz bolje povežeta, ustvarjajoč trdno in trajno strukturo betona, primerno za različne gradbene projekte od temeljev do konstrukcij.

 

Mivka

Mivka je naraven material, sestavljen iz majhnih delcev mineralov, peska in kamna. Njena drobna zrnca omogočajo uporabo v gradbeništvu, vrtnarstvu ter ustvarjanju planih območij, saj je idealna za betonske mešanice, drenažne sisteme in ustvarjanje trdnih temeljev, hkrati pa omogoča dobro prepustnost vode.

 

Pamidre – protiplevelno nastuje

Pamidre je učinkovito proti plevelom, saj deluje kot herbicid, ki zavira rast plevela in preprečuje njegovo nadaljnje širjenje; njegova uporaba je koristna pri kmetijskih pridelkih, saj omogoča boljšo rast koristnih rastlin brez konkurence plevela.

Te materiale za dekoracijo v vrtovih je mogoče uporabiti na različne načine, od ustvarjanja poti, oblikovanja cvetličnih gred, tlakovanja do postavljanja okrasnih elementov. Pomembno je upoštevati njihovo funkcionalnost in estetski videz pri načrtovanju vrtnega prostora.

 

 • Vetisa- Lapillo 14-40mm /20L/60 kom/p
  Cena: 5,55 € / kos
 • Vetisa- Rečni prod-Savski 25KG ( 4-8 mm)/48/EP Sivo-beli prod
  Vetisa- Rečni prod-Savski 25KG ( 4-8 mm)/48/EP Sivo-beli prod
  Cena: 3,92 € / kos
 • Vetisa- Rečni prod-Savski 25KG ( 8-16 mm)/48/EP Sivo-beli prod
  Cena: 3,92 € / kos
 • Vetisa- RIZL 25KG (4-8 mm)- 48/p - Sivi čisti rizl
  Vetisa- RIZL 25KG (4-8 mm)- 48/p - Sivi čisti rizl
  Cena: 3,08 € / kos
 • Hitra dostava do vas
 • Veliko izdelkov na zalogi
 • Enostaven nakup
 • Vračilo blaga v 14 dneh